"Vojna na Ukrajine a s ňou spojený historický nárast cien pšenice,
energetická kríza nebývalých rozmerov a štát, ktorý namiesto podpory
podnikateľského sektora v najväčšej kríze v histórii krajiny riešil
personálne nominácie a stranícke šarvátky. Rok 2022 hodnotia pekári ako
vôbec najťažší v histórii od vzniku samostatného Slovenska. A to sme si
začiatkom tohto roku mysleli, že nič ťažšie ako pandémiu už nezažijeme," zdôraznil.
Štát sektoru podľa neho pomáhal minimálne a, naopak, legislatívne zmeny,
ktoré sa udiali v priebehu roka, pekárom, cukrárom a cestovinárom ešte
viac poškodia. Desiatky pekární v regiónoch museli počas roka svoje
prevádzky pre extrémne zvýšené náklady a nemožnosť kúpy energií za iné
ako spotové, burzové ceny, zatvoriť. Neschopnosť štátu podporiť v tejto
kríze tak strategický sektor, ktorý je súčasťou kritickej infraštruktúry
krajiny, znamená zníženie konkurencieschopnosti slovenského pekárstva
oproti zahraničnej konkurencii.
"Do roku 2023 vstupujeme s jedinou istotou a množstvom neistôt.
Istotou je, že vzhľadom na výrazné zvýšenie príplatkov za prácu v noci,
víkendy a sviatky, ceny všetkých našich výrobkov budúci rok vzrastú.
Viac ako 80 % práce pekárov sa deje v noci. Za toto zvýšenie je výhradne
zodpovedný štát, keďže až 51 % týchto príplatkov musia pekári, cukrári a
cestovinári odviesť štátu a nie zamestnancom, o čo sme žiadali," podčiarkol.
Neistoty podľa Lapšanského zasa súvisia s cenami energií a dostatkom plynu, na ktorý funguje viac ako 99 % pekárskych pecí. "Odbytové
ceny pekárov preto budú musieť v roku 2023 rásť. Či si obchodné reťazce
ukroja zo svojich ziskov, povedať nevieme, ale pekári zisky negenerujú.
Nemáme inú možnosť, ako nárasty cien priamo premietať do našich
odbytových cien. Štát nám totiž citeľne nepomohol ani počas pandémie,
ani počas súčasnej energetickej krízy," dodal Lapšanský.
SZPCC združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO
až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu
zamestnávajú viac ako 12 000 pracovníkov.